Fotboll på riktigt

söndag, mars 18, 2007

FPR synar Blåvitt

Fotboll på riktigt går igenom den Blåvita truppen.



Jag är kanske lite mer positiv än andra bloggare och forumskribenter.
Bara för att några träningsmatcher sett lite ostabila ut och att ingen flermiljonsvärvning har gjorts så börjar jag inte prata om nedflyttning. Jag inväntar resultaten på planen, som jag tror kommer att bli positiva i år.


Målvakterna:

1. Bengt Andersson
Bengan har varit en av allsvenskans bästa målvakter dom senaste åren. Han är väldigt vältränad för sin ålder och älskar fortfarande att träna. Bengan är en go gubbe som höjer stämningen i laget. Känns tryggt att ha Bengan i målet.

25. Erik Dahlin
Dahlin måste vara extremt talangfull då Mild skickade iväg Richardsson till förmån för unge herr Dahlin. Dahlin har fått chansen i några träningsmatcher och har inte gjort bort sig.
Jag tror att han kommer få chansen i Svenska Cuppen mot sketlag och kanske även i Allsvenskan?


Försvarare:

3. José Schaffer
Ung, snabb och den enda utlänningen i laget. (Islänningar räknas inte som utlänningar...) Har fortfarande mycket att lära och kan bli riktigt bra. Kanske inte denna säsong men nästa.

4. Mattias Bjärsmyr
Giganten i försvaret. Blir bara bättre och bättre. Om han tar ytterligare ett steg i år kommer han nog tyvärr att försvinna till proffslivet. Med Bjärsas spelstil känns Tyskland som ett land att testa lyckan i. Har enligt rapporter tränat snabbhet under vintern och det låter väldigt bra, där ser jag hans största svaghet.

6. Adam Johansson
En av fjolårets största överraskningar. Stabil bakåt, bra framåt. Håller bra allsvensk klass. Kommer att spela i Blåvitt många år till. Tror inte att han tar steget att bli proffs i dom stora länderna - tyvärr.

13. Gustav Svensson
Gustav kan spela överallt. Frågan är vart han riktiga position är? Han är ung och kommer att utvecklas mycket. Han känns för kort för att vara mittback men om han lär sig kompensera det med snabbhet och bra placeringsförmåga kan det kanske bli något av honom.

14. Hjalmar Jonsson
Den mest "hatade" spelaren av oss Blåvita fans. Jag har dock aldrig tyckt så illa om Hjalmar. Han må vara usel på att slå uppspel men han ÄR stabil bakåt. Om det är någon som är revanschsugen i den blåvita truppen så är det Hjalmar. Jag är inte orolig över vänsterbacksplatsen. Hjalmar kommer visa oss i år.

16. Magnus "Ölme" Johansson
En gammal trotjänare. Perfekt att använda som backup. Kan spela överallt i backlinjen och har mycket rutin. Många tycker det är ett svaghetstecken att ha kvar honom i truppen, jag tycker tvärtom. Rutin och kunskap behövs alltid, speciellt i en backlinje.

22. Ragnar Sigurdsson
U21-landslagsman från Island. Har spelat bra i träningsmatcherna och visat sig vara snabb (!!). Vi kanske inte behöver någon värvning till försvaret? Vi kanske redan har vårat mittbackslås av hög allsvensk kvalité i Bjärsa-Ragnar? Jag hoppas på det.


Mittfältare:

8. Thomas Olsson
Målfarlig (!?) mittfältare med mängder av rutin. Thomas och Alex står för rutinen på mittfältet. Gör sällan en dålig insats. Känna bra att ha en sådan kille i truppen.

10. Niclas Alexandersson
Det är skönt att ha allsvenskans bästa mittfältare i sitt lag. Alex gör aldrig en dålig insats. Har matchats på innermittfältet i år och det kanske inte är fel? Bara han får vila i några matcher så han inte blir så sliten som förra året så kommer det att gå bra.

15. Jacob Johansson
Blott 17 år gammal och med i a-truppen. Mycket positivt att ha med en sådan kille. Kommer bara att bli bättre och bättre. Inte omöjligt att vi får se några inhopp i allsvenskan redan i år.

19. Pontus Wernbloom
Pontus blir bara bättre och bättre. Har fortfarande lite låg lägstanivå men som sagt, det blir bättre. En bra vårsäsong och det är inte omöjligt att han försvinner till utlandet - tyvärr.

20. Eldin Karisik
Det omtalade nyförvärvet från Helsingborg. Tydligen skadad mer än han spelar. Har höga krav på sig själv och kommer att göra allt för att visa oss supportrar att han är solklar i startelvan. Jag tror på Eldin, han har en spelstil vi saknat.

23. Andres Vasquez
Andres har trots sin ålder varit med i a-laget i några år. Är stark i kroppen trots sin storlek. Kommer få sitt stora genombrott i år.

24. Jonatan Berg
Är enligt mig den spelaren som är längst ifrån startelvan i Blåvitt, vilket borde ses som ett bra tecken då Jonatan håller för allsvenskan. Det som talar för Jonatan är att han är väldigt revanschsugen och gör allt på träningar och matcher. Kan bli årets positiva överraskning!


Anfallare:

9. Stefan Selakovic
Stefan är den spelaren jag hackar mest på. En anfallare som spelar så mycket som Stefan gör skall göra mål. Nu verkar det dock som att det har vänt - Stefan är het nu på försäsongen. Får hoppas det håller i sig. Stefan är en trevlig, omtyckt och sympatisk person. Om han inte lyckas att göra mål så är han en utmärkt högeryttermittfältare.

11. Mathias Ranégie
Ranégie har debatterats mycket sen han värvades. Kommer han att bli flipp eller flopp? Jag anser att han inte KAN bli en flopp då han inte har någon press på sig. Han kommer ifrån Div2 och har inte gjort bort sig dom få träningsmatcherna han spelat. Jag tror han kommer att göra 5-6 mål i allsvenskan i år och vara med för att "se och lära". Nästa år när han varit med och kommit in i spelet så kommer han att vara ruskigt bra. Vem vet, han kanske blir det redan i år? Ranégie är extremt talangfull. Min nya favorit i truppen.

17. George Mourad
Mourads resa i Blåvitt har varit speciell. Först ett kritiserat nyförvärv från superettan till älskad och mest populär i laget. Sedan till kritiserad och utlånad för att sedan bli älskad igen. Nu är han nere på icke omtyckt igen. Det svänger snabbt. En fotbollspelare är dock det han presterar på planen och där är George bra. Tyvärr tror jag han inte gör många matcher till i år i Blåvitt. Hoppas han säljs för dyra pengar och kommer tillbaka om några år – bättre än någonsin.

18. Jonas Wallerstedt
Wallerstedt är en spelstil man alltid skall ha med i ett fotbollslag. En "idiot" som springer, nickar och ger allt - alltid! Walle skall spela från start mot lag som Kalmar, Trelleborg och Örebro då det blir grisfotboll. Då är han som bäst. Underskattad av oss Blåvita fans.

21. Marcus Berg
Nu eller aldrig! Denna säsong gäller det för Mackan. Visar han inte resultat kommer han säljas illa kvickt och inte vara med i truppen 2008. Eller så kommer han att stänka in mål efter mål och vara aktuell för EM2008. Som sagt, nu eller aldrig Marcus!


Ledare:

Stefan Rehn
Rehn vet hur fotboll skall spelas när den är som bäst. Han var med i guldåren i Djurgården och lärde mycket av Zoran & Sören.

Jonas Olsson
Lika noga som han en gång var i försvarsspelet, lika noga är han som tränare. Kompletterar Rehn bra.

Håkan Mild
Har skött jobbet som sportchef helt ok. Har inte varit någon enkel resa. Mycket kan göra bättre och mycket hade han också kunnat göra sämre. Man får tänka på att Håkan har mycket att lära på området. Väntar på hans första spektakulära nyförvärv.


Övriga klubben:

Med ny arena har klubben en ypperlig möjlighet att marknadsföra sig bättre. Dagens marknadsföring är usel men gör små framsteg.

Problemet med Blåvitt (som med andra "större" familjeföretag) är att folk inom klubben inte värvas för sin kompetens utan för att dom känner någon eller har varit spelare innan. Hårda ord, men det är sant. IFK Göteborg är ett mycket starkt varumärke. Med rätt marknadsföring och stor ödmjukhet inför sponsorer kommer det att gå väl. Nuförtiden finns det bara ett knep för att nå framgång - och det gäller inom allt - man måste arbeta hårt och inte ta något för givet. Då når man resultat!